Dit is waarom je niet moet doorrijden tot je benzine op is

In 2018 heeft de ANWB maarliefst 12.600 keer te hulp moeten schieten bij auto’s die te lang bleven doorrijden met een te lege tank. Dit is niet alleen erg vervelend, maar ook nog eens slecht voor je auto. Hoewel sommige mensen het als een uitdaging lijken te zien om toch nog even door te rijden, waarschuwt de ANWB nu voor dit fenomeen.

ANWB waarschuwt ‘leegrijders’

Iedereen kent er wel eentje, een ‘leegrijder’. Het type vriend waarbij je in de auto stapt en bij een brandend brandstoflampje zegt: “Geen zorgen, ik ken mijn auto.” En dit gaat misschien heel vaak goed. Maar wat die vriend niet door heeft, is dat hij een hoop onderdelen van zijn auto aan het beschadigen is. De ANWB waarschuwt mensen die te lang doorrijden met een te lege tank. Niet alleen omdat het vervelend is om langs de kant van de weg te staan, maar ook omdat het slecht is voor je auto.

autopech-lege-tank-benzine-op-doorrijden-zonder-brandstof

Waarom is leegrijden zo slecht voor je auto?

Benzine is een mengsel van verschillende stoffen. Net als ieder mengsel kan dit bezinken. Het bezinksel van benzine ligt als het ware onder in je tank. Wanneer je dit bezinksel in je brandstofleidingen terecht komt kan dit verstoppingen veroorzaken. Dit geldt overigens ook voor diesel. Bovendien kan er altijd vuil en vocht op de bodem van je tank liggen. Dat wil je liever ook niet in je motor of brandstofleidingen hebben.

Moderne auto’s zijn voorzien van degelijke filters. Deze moeten echter wel vaker vervangen worden wanneer je steeds tot de laatste druppel doorrijdt. Benzine neemt af in kwaliteit naarmate het ouder is. De benzine die als allerlaatste in je tank zit, zit daar waarschijnlijk al een tijdje in. Deze verouderde benzine heeft een grotere kans vervuild te raken en zo vervuiling in het motorblok veroorzaken.

Meer weten over vervuiling in je motorblok voorkomen?

Hoeveel brandstof moet er minimaal in je tank zitten?

Het helemaal oprijden van je tank is dus niet aan te raden. Maar hoeveel brandstof moet er nu eigenlijk minimaal in zitten? Dit verschilt uiteraard per voertuig maar een goede vuistregel is de tank minimaal voor ¼ gevuld te houden. Ons advies is daarbij wel om regelmatig de brandstof te verversen om brandstof veroudering te voorkomen. En rijd vooral niet door als het brandstoflampje begint te branden.