Fabels en feiten over screenwash/ruitenwisservloeistof

Screenwash, ook wel ruitenwisservloeistof genoemd, kan naast periodiek schoonmaakwerk gebruikt worden om tijdens het autorijden vuiligheid van de ruiten te verwijderen. Het op orde hebben van je ruitenwisserinstallatie is je huiswerk als autorijder. Je kunt er in Nederland namelijk zelfs een boete voor krijgen als dit niet het geval is. Alle ins en outs over screenwash en waarom je het beter niet zelf kunt maken lees je in deze blog.

Zomer en winter screenwash

Net als je autobanden is het aan te raden ook je screenwash te verwisselen in de zomer en de winter. Beide seizoenen kennen zo hun eigen aandachtspunten en perikelen. Wat je in het winterseizoen van een screenwash zou verwachten spreekt misschien voor zich, een antivriesmiddel. De antivries zorgt er namelijk voor dat niet alleen je autoruiten niet bevriezen zodra je sproeit, maar zorgt er ook voor dat de leidingen en het reservoir niet bevriezen (en dus niet stuk gaan). In de warme maanden hoef je hier gelukkig niet aan te denken. Maar wat dacht je van boomhars en dode insecten? Zeker in het voorjaar wordt je auto daar weer mee overvallen. In een zomer screenwash zit een oplosmiddel die ervoor zorgt dat al dat aangeplakte vuil van je ruiten losweekt. Ieder seizoen heeft dus zijn eigen screenwash. Je kunt de zomer screenwash herkennen aan de roze kleur, winter screenwash is altijd blauw.

Kun je screenwash zelf maken?

Ja, dat kan, maar wij raden het je af. Je leest op internet verschillende interessante receptjes om een eigen screenwash brouwsel te maken. Je kunt je ten eerste afvragen of dit nu ook echt goedkoper is, maar vooral wat het met je lak en je rubbers doet. In tegenstelling tot de zelfgebrouwen middeltjes waar vaak stoffen als spiritus in worden gebruikt, is de samenstelling van een professionele screenwash nauwkeurig afgemeten om geen schade aan te richten. Professionele screenwash is niet corrosief, schadelijk of irriterend en laat geen strepen achter. Kies dus altijd voor een veilig middel en laat dubieuze recepten van internet met rust.

Hoe moet ik mijn screenwash bijvullen

Het bijvullen en controleren van screenwash moet regelmatig gebeuren. Ineens zonder zitten kan gevaarlijke verkeerssituaties veroorzaken. Ons advies is dan ook altijd een reserve verpakking in je auto te hebben. Het reservoir van de screenwash vind je onder de motorkap. In sommige gevallen zit het reservoir van de achterruit in de bagageruimte in de buurt van één van de wielkasten. Wees altijd alert wanneer je vloeistoffen gaat bijvullen van je auto, een verkeerde vloeistof in een verkeerd reservoir kan fataal zijn. Het reservoir van de screenwash kun je altijd herkennen aan het icoontje zoals op de afbeelding in dit artikel. De screenwash tank is eigenlijk altijd kunststof, met een kunststof dop. Aan de buitenkant van het reservoir is meestal een markering te zien die aangeeft of er voldoende vloeistof in zit. Het bijvullen van screenwash is een eenvoudig klusje, zolang je maar goed kijkt of je het juiste reservoir vult met de screenwash van het juiste seizoen.

 

Heb je meer vragen over screenwash? Neem dan contact met ons op.

 

Lees gerust ook  één van onze andere blogs! Hier een aantal opgesomd: