warme-auto-zomer

Veilig omgaan met een warme auto

De zomerse temperaturen hebben ons land weer bereikt. Dat merk je vooral als je na een lange dag de auto open maakt en een warme klap in je gezicht krijgt. Met deze vier tips houd jij je auto voortaan koel en leer je veilig omgaan met een warme auto!

Tip 1: Parkeer met de achterkant naar de zon toe

Je auto in de schaduw zetten is natuurlijk helemaal ideaal met dit weer, maar als er even geen schaduwplekje in de buurt is kun je wat met deze tip. Als je de auto met de achterkant naar de zon parkeert zal deze minder snel verhitten dan wanneer de voorkant richting de zon staat. Het dashboard vlak achter de voorruit kan namelijk heel snel heel warm worden en zal ervoor zorgen dat de hele auto flink opwarmt. 

Tip 2: Gebruik een zonnescherm

Het ziet er misschien niet super modieus uit, maar zo’n zilveren zonnescherm achter de voorruit is nog steeds wel ontzettend effectief. De zilveren kleur zorgt er namelijk voor dat het zonlicht reflecteert. Op die manier houdt een zilveren zonnescherm veel warmte buiten de auto. 

Tip 3: Achterruiten oplaten om sneller te koelen

Wanneer je echt een oververhitte auto aantreft op de parkeerplaats zal de airco je niet meteen kunnen helpen. Eerst je de wind even zijn werk moeten laten doen. Zet alle ramen en deuren even open om de ergste warmte te laten ontsnappen. Ga dan rijden met de achterruiten open. De rijwind zal dan de hitte uit de auto wegzuigen. 

Tip 4: Laat de airco eerst koelen met interne circulatie 

Zet in het begin van je autorit de interne circulatie van de airco aan. Het zal de airco minder energie kosten om de lucht van binnen steeds iets koeler te maken, in plaats van de 30 graden van buiten steeds 10 graden naar beneden te krijgen. Als de auto koel is en de airco staat een tijdje aan kun je weer lucht van buiten gebruiken voor de airco. 

Met deze vier tips krijg jij je auto zo weer koel. Maar er zijn nog een aantal zaken waar je misschien op wil letten bij het gebruik van de airco. Zoals de temperatuur en het brandstofverbruik. Ook deze vragen zullen we voor je beantwoorden. 

airco-warme-auto-zomer

Hoe koud mag de airco? 

Bij warme temperaturen mag het verschil tussen de binnen- en de buitenlucht niet meer als 10 graden zijn. Over het algemeen ligt de ideale airco temperatuur tussen de 20 en 22 graden. Wanneer het verschil tussen binnen en buiten te groot is kan dit effect hebben op de bloedsomloop. Mensen die hier gevoelig voor zijn kunnen er zelfs van flauwvallen. 

Gebruikt de auto meer brandstof als de airco aan staat? 

Ja. De auto gebruikt inderdaad meer brandstof wanneer je de airco gebruikt. Iets om te onthouden als je een auto gaat kopen: Bij een automaat is dit verbruik hoger dan bij een handgeschakelde auto. Maar er moet wel gezegd worden dat het verschil in brandstofverbruik tussen met de airco aan rijden of met de ramen open rijden minimaal is. 

Meer weten over zuinig rijden? Lees dan ook eens één van onze andere blogs.