5 tips om zuiniger te rijden!

Zuiniger rijden, dat willen we allemaal natuurlijk wel. Het scheelt in je portemonnee én is minder schadelijk voor het milieu! Met deze vijf tips rij jij voortaan zuinig.

1. Controleer regelmatig je bandenspanning.

Met opgepompte banden verbruik je minder brandstof. En omdat je banden altijd geleidelijk leger worden, moet je dit regelmatig controleren. Dus zet minimaal iedere twee maanden een wekker in je telefoon of schrijf het in je agenda. Dat gaat je een hoop schelen! Check je bandenspanning het liefst kort na het wegrijden. Als je al langer dan een kwartier of vijf kilometer onderweg bent moet je 0,3 bar optellen bij de adviesspanning. Weet je niet hoeveel bar er in jouw banden moet? Er hangt een tabel op de luchtpomp bij het benzinestation.

2. Schakel op tijd.

Bij de mensen die in de laatste tien jaar hun rijbewijs hebben gehaald is ‘het nieuwe rijden’ er al met de paplepel ingegoten, maar wie langer zijn rijbewijs heeft houdt er misschien niet altijd rekening mee. Doorschakelen wanneer je voorbij de 2000 toeren gaat is zuiniger. Als je daarbij ook nog zoveel mogelijk op een constante snelheid rijdt doe je het helemaal goed. Pak dus liever provinciale wegen zonder obstakels in plaats van door de bebouwde kom waar je steeds moet remmen en optrekken.

3. Rijd niet te hard.

Pijnlijk momentje voor een autoliefhebber, maar helaas waar. Steeds vaker blijkt uit onderzoek dat harder dan 100 km/h rijden toch echt een stuk minder zuinig is. Dit is je brandstofverbruik bij verschillende snelheden gebaseerd op de gemiddelde auto:

  • 90 km/uur: 5,4 liter brandstof per 100 km
  • 120 km/uur: 7,7 liter per 100 km
  • 140 km/uur: 9,4 liter per 100 km

Bron

4. Vermijd korte ritten.

En daarmee bedoelen we dat ritje naar de supermarkt aan het einde van de straat, de sportschool van twee minuten verderop of toch even makkelijk je kind bij de school van twee straten verder brengen. We doen het allemaal wel eens en als de regen met bakken uit de hemel komt vallen kunnen we dat ook echt wel begrijpen. Maar je auto is pas na zo’n vijftien kilometer echt goed warm en kan vanaf dat moment zijn brandstof ook op de juiste manier verwerken. Korte stukjes zijn dure stukjes. Plan dus een beetje handig en zorg dat je alles in één langere rit kunt doen.

5. Kies de juiste brandstof.

Ja, hoor ik je denken, dat zullen ze wel zeggen bij de Shell. Maar het is echt zo, de ene brandstof is de andere niet. En omdat verschillende brandstoffen op verschillende manieren verbranden, zullen ze ook op verschillende manieren opraken. Best raadzaam om er dus even bij stil te staan wat je nu eigenlijk in je auto gooit. Nieuw ontwikkelde brandstoffen, zoals Shell V-Power, zijn speciaal ontworpen om voertuigen zo efficiënt mogelijk te laten werken. Het komt er in het kort op neer dat door de wrijving verminderende moleculen in de Shell V-Power brandstof het zuiniger in gebruik wordt. Maar daar kunnen Ron en Richard uit de video van de experts van alledag je meer over uitleggen.

Met deze vijf tips ga jij zuiniger rijden en ontzettend veel geld besparen! Wil je meer weten over Shell V-Power brandstof of andere leuke weetjes? Lees dan ook eens onze andere blogs.